Διδασκαλίες του Μαϊτρέγια

Η εμπορευματοποίηση και οι δυνάμεις της αγοράς

Τα τελευταία δυο ή τρία χρόνια είδαμε να επέρχεται μια μείωση στους πολέμους και τις συγκρούσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι υπερδυνάμεις εγκατέλειψαν την πολιτική της προμήθειας όπλων για την προώθηση των δικών τους στόχων και συμφερόντων στο διεθνή χώρο. Ο "διακόπτης" της ενέργειας που στέλνει τους στρατιώτες στη μάχη και γεμίζει τον αέρα με πολεμικά αεροπλάνα κλείστηκε.

Αλλά, λέει ο Μαϊτρέγια, αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να εξαφανιστεί έτσι απλά· πρέπει κάπου να πάει. Αυτή η ενέργεια περιπλανήθηκε στον κόσμο και ξαφνικά βρήκε μια νέα μήτρα: την εμπορευματοποίηση που δημιουργούν οι δυνάμεις της αγοράς. Οι δυνάμεις της αγοράς, λέει ο Μαϊτρέγια, είναι οι δυνάμεις της κακίας, της σύγχυσης και του χάους, και παιδιά της είναι ο ανταγωνισμός και η σύγκριση. Η ελευθερία δεν βρίσκεται στην ελεύθερη λειτουργία των δυνάμεων της αγοράς, γιατί οι δυνάμεις της αγοράς δεν έχουν "μάτια". Είναι τυφλές και σατανικές, και οδηγούν αναπόφευκτα στο "δικό μου" και στο "πιο πολλά" - δηλαδή στην κτητικότητα και την πλεονεξία - χωρίς τέλος. Οι δυνάμεις της αγοράς θα φέρουν τούτο τον πολιτισμό, όπως τον ξέρουμε, στο χείλος της καταστροφής. Οι δυνάμεις της αγοράς έχουν δημιουργήσει κοινωνικό και φυσικό χάος. Ανθρωποι καταδικάζονται κυριολεκτικά σε θάνατο στο όνομα των κερδών και των ζημιών. Νοσοκομεία έχουν κλειστεί γιατί δεν ήταν κερδοφόρα· σχολεία δυσκολεύονται να παραμείνουν ανοιχτά. Αυτοί οι οργανισμοί είναι απαραίτητοι για την ευημερία της κοινωνίας.

Το νέο πιστεύω των υπερδυνάμεων έχει γίνει "η οικονομία", που είναι η ψυχή της εμπορευματοποίησης. Αυτό αποτελεί μια νέα σοβαρή απειλή για τον κόσμο, προειδοποιεί ο Μαϊτρέγια, μια απειλή ικανή να θέσει σε κίνδυνο και αυτήν ακόμα την ανθρώπινη ζωή. Η εμπορευματοποίηση είναι πιο καταστρεπτική απ' οποιαδήποτε πυρηνική βόμβα.

Το γνώρισμα της εμπορευματοποίησης είναι η απληστία, και, κατά τη άποψη του Μαϊτρέγια, εμπορευματοποίηση σημαίνει να κάνεις λεφτά τη στιγμή που άλλοι λιμοκτονούν. Θα επηρεάσει όλα τα έθνη, λέει ο Μαϊτρέγια. Αυτή η αρνητική ενέργεια, που αναδιπλώθηκε από το πεδίο της μάχης, θα δημιουργήσει έναν πολύ εχθρικό κόσμο. Ο ανθρώπινος νους είναι εκείνος που δημιούργησε αυτή τη δύναμη και η ανθρώπινη ενέργεια μπορεί να την αλλάξει. Μόνο ο Μαϊτρέγια, όμως, έχει τη δύναμη να μεταβάλει αυτή την καταστρεπτική ενέργεια σε δημιουργική δύναμη. Η εμπορευματοποίηση σ' ολόκληρο τον κόσμο είναι μέρος μιας αλληλουχίας εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε μια μείζονα κατάρρευση των χρηματιστηρίων του κόσμου αρχίζοντας από την Ιαπωνία. Μετά απ' αυτό το κραχ, το πρώτο καθήκον των κυβερνήσεων θα είναι να θρέψουν το λαό με τη σωστή τροφή. Το δεύτερο καθήκον τους θα είναι να του εξασφαλίσουν επαρκή στέγαση. Θ' ακολουθούν η υγεία και η παιδεία, και τελευταία η άμυνα. Με λίγα λόγια, το κραχ θα οδηγήσει σε μια επανιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Ήδη, γίνονται πολλές απεργίες καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν τη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου. Αυτό συμβαίνει επειδή η νέα ενέργεια έχει ήδη αρχίσει να αραιώνει και να σαρώνει τη σχέση αφέντη-υπηρέτη που βρίσκεται πίσω από μεγάλο μέρος των δυνάμεων της αγοράς. Τα προβλήματα του κόσμου μπορούν να λυθούν, επισημαίνει ο Μαϊτρέγια, μόνο με μια αίσθηση ρεαλισμού που δεν τη θολώνουν ιδεολογίες ή οι δυνάμεις της αγοράς. "Οι πολιτικοί που έχουν ως πιστεύω τους τις "δυνάμεις της αγοράς", θα διαπιστώσουν ότι ο καιρός τους έχει περάσει". Ο καπιταλισμός, στην αμιγή μορφή του, πλησιάζει προς το τέλος του στην Ευρώπη. Δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον. Αντί γι' αυτόν, πολλές χώρες θα διαμορφώσουν τα πολιτειακά τους συστήματα στο πρότυπο κάποιας μορφής δημοκρατικού σοσιαλισμού. Βαθμιαία αυτό θα γίνει το πρότυπο για όλα τα έθνη, ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξασφαλίζεται η σωστή αντιπροσώπευση της φωνής και της θέλησης του λαού. Στα νέα συστήματα, λέει ο Μαϊτρέγια, ακόμα και οι δυνάμεις της αγοράς θα βασίζονται στην κοινωνική συνείδηση. Η κοινωνική συνείδηση δεν θα έχει "ανατεθεί" στις δυνάμεις της αγοράς. Η κοινωνική συνείδηση θα είναι εκείνη που θα οδηγεί τις δυνάμεις της αγοράς.

* * *