Εισαγωγή

Πώς να διαβάσετε αυτές τις σελίδες πιο άνετα


Πώς να σώσετε κείμενα
Πώς να σώσετε εικόνες
Τοπικό web site
Πιο άνετο διάβασμα στην οθόνη
Αυτές οι σελίδες αποτελούνται κυρίως από κείμενα, πολλά από τα οποία είναι αρκετά μεγάλα και είναι πιο εύκολο να τα διαβάσετε τυπωμένα. Μπορείτε να τα τυπώσετε απευθείας όταν τα έχετε στην οθόνη σας on-line ή να τα σώσετε στο σκληρό σας δίσκο και να τα διαβάσετε αργότερα (τυπωμένα ή όχι).

Πώς να σώσετε κείμενα:

Δίνονται εδώ μερικές τεχνικές για ν' αντιγράψετε άρθρα από το Ίντερνετ στον υπολογιστή σας. Αυτές οι τεχνικές λειτουργούν με τα περισσότερα προγράμματα πλοήγησης (browser), αλλά σε μερικά μπορεί να συναντήσετε δυσκολίες και να χρειαστεί να πειραματιστείτε μέχρι που να βρείτε την πιο κατάλληλη μέθοδο.

  1. Αντιγράψτε το άρθρο ως έγγραφο HTML (σελίδα του διαδικτύου)

    α) Πηγαίνετε στο άρθρο που θέλετε ν' αντιγράψετε.

    β) Κάνετε κλικ στο μενού "File".

    γ) Επιλέξτε την εντολή "Save as..." από το μενού File. Από το παράθυρο που θ' ανοίξει, επιλέξτε σε πιο σημείο του υπολογιστή σας θέλετε να σωθεί το αρχείο.

    δ) Το αρχείο αυτό είναι σε μορφή hypertext (με κατάληξη .htm ή .html), δηλαδή ο τύπος εγγράφου που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο κι έχει τη δυνατότητα (όταν διαβάζεται μ' ένα πρόγραμμα πλοήγησης) να μας μεταφέρει σε άλλα κείμενα ή εικόνες (ή σε άλλο σημείο του ίδιου κειμένου) μ' ένα απλό κλικ πάνω στις παραπομπές που περιέχει (τις έγχρωμες, υπογραμμισμένες λέξεις ή φράσεις).

    ε) Για το πώς να μετατρέψετε τα αρχεία hypertext που σώσατε σε αρχεία απλού κειμένου δείτε παρακάτω, στο (2).

    Σε μερικά προγράμματα δεν υπάρχει η εντολή "Save as...". Δείτε αν στο μενού "View" (ή άλλο) υπάρχει η εντολή "Load to Disk Mode" (ή ανάλογη), επιλέξτε την και μετά πατήστε το κουμπί "Reload".

    ____________________

  2. Αντιγράψτε το ως απλό κείμενο (plain text ή text only)

    Μερικά προγράμματα, όπως το Netscape, δίνουν τη δυνατότητα να σώσετε το αρχείο από το Ίντερνετ ως απλό κείμενο. Αυτό γίνεται με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω στο (1), με μόνη διαφορά ότι στο σημείο (γ) επιλέγετε "Plain Text (.txt)" ως τύπο του αρχείου.

    Αν το πρόγραμμά σας δεν σας δίνει αυτή τη δυνατότητα, κάνετε το εξής:

    α) Πηγαίνετε στο άρθρο που θέλετε ν' αντιγράψετε.

    β) Κάνετε κλικ στο μενού "Edit".

    γ) Κάνετε κλικ στο "Copy".

    δ) Ανοίξτε ένα νέο έγγραφο σ' ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, πηγαίνετε στο μενού Edit, και κάνετε κλικ στο "Paste".

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους τρόπους και όταν θέλετε να μετατρέψετε σε απλό κείμενο ένα αρχείο hypertext που έχετε ήδη σώσει στον υπολογιστή σας.

    Είναι επίσης δυνατόν να σώσετε ένα αρχείο χωρίς να το ανοίξετε, πατώντας πάνω στην παραπομπή προς αυτό (τον τίτλο του με χρωματιστά – συνήθως μπλε – υπογραμμισμένα γράμματα) με το δεξί κουμπί του ποντικιού. Ανοίγει ένα μενού, απ' όπου επιλέγετε το "Save Link As..." ή ανάλογη εντολή (π.χ., "Save to Disk").

    Δοκιμάστε π.χ. να σώσετε από δω το αρχείο Το τέλος της πείνας.

    ____________________

  3. Στείλτε το στον εαυτό σας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
  4. Με το Netscape:

    α) Πηγαίνετε στο άρθρο που θέλετε ν' αντιγράψετε.

    β) Από το μενού "Edit" επιλέξτε την εντολή "Mail Document".

    γ) Δώστε ως παραλήπτη τη δική σας ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).

    δ) Κάνετε κλικ στο "Attachment" και επιλέξτε είτε "Mail document as is" (για να σας έρθει ως σελίδα διαδικτύου) είτε "Convert to plain text" για να μετατραπεί σε απλό κείμενο.

    Με τον Internet Explorer:

    α) Πηγαίνετε στο άρθρο που θέλετε ν' αντιγράψετε.

    β) Από το μενού "File" επιλέξτε το "Send to".

    γ) Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και επιλέξτε το "Send".

    δ) Για να το μετατρέψετε σε αρχείο απλού κειμένου δείτε παραπάνω στο (2).

____________________

Πώς να σώσετε εικόνες

Για να σώσετε φωτογραφίες ή άλλες εικόνες, πατήστε πάνω στην εικόνα με το δεξί κουμπί του ποντικιού. Aπό το μενού που θα παρουσιαστεί επιλέξτε "Save Image As..." ή άλλη αντίστοιχη εντολή του προγράμματός σας. Δοκιμάστε, π.χ., να σώσετε αυτή την κουκίδα: (Αν δεν τη βλέπετε, κάνετε κλικ πάνω της για να τη φορτώσετε).

Αν μια εικόνα περιβάλλεται από χρωματιστό πλαίσιο, αυτό σημαίνει ότι παραπέμπει σε κάποιο άλλο αρχείο – κείμενο ή άλλη μεγαλύτερη φωτογραφία. Π.χ., κάνοντας κλικ στην παρακάτω κουκίδα θα μεταφερθείτε στο άλμπουμ των φωτογραφιών. Για να επιστρέψετε πάλι εδώ, πατήστε το κουμπί "Back" ή άλλη αντίστοιχη εντολή του προγράμματός σας:

Μπορείτε να σώσετε το αρχείο στο οποίο παραπέμπει χωρίς να το ανοίξετε, κάνοντας κλικ στη φωτογραφία με το δεξί κουμπί και επιλέγοντας "Save Link as..." ή την ανάλογη εντολή του προγράμματός σας.

Τα αρχεία αυτά έχουν κατάληξη .gif ή .jpg.

Τοπικό web site

Tα αρχεία που διαβάζετε στο Internet έχουν κατάληξη .htm. Αν τα σώσετε μ' αυτή τη μορφή στο σκληρό σας δίσκο, θα μπορείτε να τα ανοίξετε με το πρόγραμμα πλοήγησής σας ως τοπικά αρχεία (local files) χωρίς να είστε συνδεδεμένοι με το Internet. Αν σώσετε περισσότερα από ένα αρχεία που συνδέονται μεταξύ τους, θα μπορείτε να μετακινήστε από το ένα αρχείο στο άλλο χρησιμοποιώντας τις παραπομπές (τις χρωματιστές –συνήθως μπλε– υπογραμμίσεις). Για να γίνει αυτό, πρέπει να τα σώσετε με τα ίδια ονόματα που έχουν σ' αυτές τις σελίδες και να βρίσκονται όλα μαζί μέσα στο ίδιο directory.

Πιο άνετο διάβασμα στην οθόνη

Για πιο άνετο διάβασμα στην οθόνη, μεγαλώστε τα γράμματα που δείχνει το πρόγραμμά σας πλοήγησης (browser). Π.χ.

Στο Netscape πηγαίνετε στο μενού "Options", μετά "General Preferences" - "Fonts" - "Choose Font".

Στο Spry Mosaic πηγαίνετε στο μενού "View", μετά "Options" - "Fonts" - "Change Font".

* * *