Προτεραιότητες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Όπως ακριβώς ο πολιτικός ολοκληρωτισμός έχει κατά μεγάλο μέρος του φτάσει στο τέλος του σ' όλο τον κόσμο, ο οικονομικός ολοκληρωτισμός που έχει δημιουργήσει αυτές τις παγκόσμιες οικονομικές διαιρέσεις είναι κι αυτός έτοιμος να καταρρεύσει, σύμφωνα με τον Μαϊτρέγια.

Η εμπορευματοποίηση της κοινωνίας, που προκαλείται από την υπέρμετρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς, έχει γίνει διαβρωτική απ' άκρη σ' άκρη του κόσμου, δημιουργώντας κοινωνικό χάος και προϊούσα υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ο Μαϊτρέγια αποκαλεί τις δυνάμεις της αγοράς "δυνάμεις του κακού", γιατί χωρίζουν ένα τμήμα της κοινωνίας από ένα άλλο. Οι δυνάμεις της αγοράς οδηγούν σε απληστία και κτητικότητα, λέει ο Μαϊτρέγια, και βοηθούν τους λίγους να γίνουν πλούσιοι εις βάρος των πολλών που γίνονται φτωχότεροι.

Η εμπορευματοποίηση σ' ολόκληρο τον κόσμο είναι μέρος ενός οικονομικού σχήματος που θα καταλήξει σε μια μείζονα κατάρρευση των χρηματαγορών του κόσμου, με έναρξη από την Ιαπωνία. Ο Μαϊτρέγια λέει: "Αυτή η σαπουνόφουσκα δεν μπορεί παρά να σπάσει" – βγάζοντας έξω όλη την ανισότητα και τον ξεπεσμό που προέρχονται, λέει ο Μαϊτρέγια, από την εμπορευματοποίηση.

Όταν τα χρηματιστήρια θα καταρρεύσουν, οι χώρες θα συναντηθούν για να συζητήσουν πώς ν' αντιμετωπίσουν το μέλλον με μεθοδικό τρόπο. Οι προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων θ' αλλάξουν. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η εξασφάλιση επαρκούς τροφής για όλους τους ανθρώπους. Δεύτερη, η εξασφάλιση επαρκούς στέγασης για όλους τους ανθρώπους. Και τρίτη, η εξασφάλιση επαρκούς ιατρικής περίθαλψης και παιδείας για όλους τους ανθρώπους. Όταν επέλθει η οικονομική κατάρρευση, η ανθρωπότητα, με τη βοήθεια του Μαϊτρέγια, θ' αρχίσει ν' αναγνωρίζει την ενότητά της και την ανάγκη να συνεργάζεται και να μοιράζεται τους πόρους του κόσμου.

Τα επόμενα βήματα

Η κορυφαία προτεραιότητα θα είναι η διάσωση των εκατομμυρίων που πεθαίνουν τώρα από πείνα στον Τρίτο Κόσμο. Ο Μαϊτρέγια θα προτείνει να ξεκινήσουν τα έθνη ένα επείγον πρόγραμμα αρωγής σε παγκόσμια κλίμακα για την ανακούφιση αυτού του πόνου.

Καθώς η ανθρωπότητα θ' αρχίσει ν' αποδέχεται αρχή του μοιράσματος από κοινού των πόρων και θα καλεί τις κυβερνήσεις να θέσουν σ' εφαρμογή αυτή την αρχή, θα ζητηθεί από κάθε χώρα να βάλει παράμερα, ως παρακαταθήκη υπέρ του κόσμου, αυτά που της περισσεύουν μετά την κάλυψη των αναγκών της. Κάθε χώρα θα προσκληθεί να κάνει μια απογραφή των πόρων και των αναγκών της. Αυτές οι στατιστικές θα εισαχθούν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα δώσουν σε μια νέα οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, που θα συσταθεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό, τα απαιτούμενα στοιχεία για μια ορθολογική ανακατανομή των παγκόσμιων πόρων.

Τα σχέδια για ένα τέτοιο πρόγραμμα – καταρτισμένα από ειδικούς με μεγάλα επιτεύγματα στον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και βιομηχανικό τομέα – είναι έτοιμα από καιρό και δεν περιμένουν παρά την ώρα που η ανθρωπότητα θα απαιτήσει να τεθούν αυτά σ' εφαρμογή. Μια προωθημένη και πολυσύνθετη μορφή ανταλλαγής θ' αντικαταστήσει τελικά το τωρινό οικονομικό σύστημα.