ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Με τον Μπέντζαμιν Κρεμ. Eπιλεγμένες και μεταφρασμένες από το τεύχος Δεκεμβρίου του 2016 του περιοδικού Share International.   Παρακαλώ σημειώστε ότι είναι αποσπάσματα ερωτήσεων και απαντήσεων που έγιναν σε διαλέξεις του Μπέντζαμιν Κρεμ στην Ιαπωνία το 2009 και στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας το 2002.



Ιαπωνία Μάιος 2009


Ε: Άραγε οι Δάσκαλοι διατηρούν φιλικές σχέσεις μεταξύ Τους;
Α: Ο Μαϊτρέγια έχει ιδιαιτέρως στενές (σχέσεις) με τον Δάσκαλο Ιησού. Θυμηθείτε ότι ο Δάσκαλος Ιησούς αποτελούσε το όχημα μέσω του οποίου εργαζόταν ο Μαϊτρέγια στην Παλαιστίνη πριν από 2.000 χρόνια και ότι, πιθανότατα, έτσι δημιουργήθηκε ένας ιδιαίτερα στενός δεσμός μεταξύ Τους. Οι Δάσκαλοι γνωρίζουν μόνο τη συνολική ανιδιοτελή αγάπη για όλα τα έμβια όντα. Η Ιεραρχία (των Δασκάλων) είναι Αδελφότητα - η μοναδική πραγματική αδελφότητα που υπάρχει έως τώρα στον κόσμο. Ο σκοπός του Μαϊτρέγια είναι να καθιερωθεί όλη η ανθρωπότητα ως η αδελφότητα που [στην ουσία της] είναι.

Ε: Όταν οι Δάσκαλοι παρουσιάζονται στους ανθρώπους άραγε χρησιμοποιούν περισσότερο από μια φορά την ίδια εξωτερική εμφάνιση – οντότητα [Στμ: familiar - οικεία επιβοηθητική οντότητα]; Δηλαδή, μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια οικεία επιβοηθητική οντότητα περισσότερες από μία φορές;
A: Όταν παρουσιάζονται οι Δάσκαλοι στους ανθρώπους γενικά δεν εμφανίζονται όπως είναι στην αληθινή τους μορφή. Μπορούν να πάρουν όποια μορφή επιθυμούν με την δημιουργία μιας οικείας επιβοηθητικής οντότητας μέσω της οποίας μπορεί να εκφραστεί ένα μέρος της συνείδησης Τους. Όταν τελειώσουν με το έργο για το οποίο την χρησιμοποιούν, τη διαλύουν και αυτή εξαφανίζεται. Μερικές φορές οι Δάσκαλοι χρησιμοποιούν την ίδια οικεία επιβοηθητική οντότητα κάμποσες φορές και για σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο. 

Ε: Μήπως το κάρμα [Σ.τ.μ.:ο νόμος της ανταπόδοσης που τον δίδαξε αρχικά στην Ελλάδα ο Πυθαγόρας] λειτουργεί ως τιμωρία;
Α: Στις αμέτρητες ενσαρκώσεις μας όλοι έχουμε κάνει πολλά καλά πράγματα  αλλά επίσης μερικά τρομερά κακά πράγματα. Και έτσι έχουμε βάλει σε λειτουργία αποτελέσματα που προέρχονται από αυτές τις αιτίες. Το κάρμα δεν παίζει το ρόλο της δεινής τιμωρίας - είναι ένας φιλάγαθος νόμος. Τίποτα δεν χάνεται, όλα αλληλοσυνδέονται και έτσι, αργά ή γρήγορα, το κάθε τι επιστρέφει πίσω σε μας. Επίσης (το κάρμα) λειτουργεί μέσω του άλλου μεγάλου νόμου - του Νόμου της Επαναγέννησης, ο οποίος προσφέρει την ευκαιρία να επανορθωθεί και να ακυρωθεί το αρνητικό κάρμα του παρελθόντος. Οι Δάσκαλοι έχουν αναφέρει ότι στην πραγματικότητα έχουμε περισσότερο καλό κάρμα παρά άσχημο.  Πρέπει να έχουμε επίγνωση και πρέπει να προσπαθούμε να μην προξενούμε κακό.

Ε: Άραγε ο ιός της γρίπης προέρχεται από τη ρύπανση του περιβάλλοντος ή, μήπως, από λανθασμένες (κακές) σκέψεις;
Α: Όχι τόσο πολύ από τη ρύπανση όσο από κακές σκέψεις και πράξεις. Στο τέλος κάθε περιόδου πολέμου και συγκρούσεων, συμβαίνουν εξάρσεις επιδημιών γρίπης, που μερικές φορές επηρεάζουν όλο τον πλανήτη και άλλες ορισμένες περιοχές μόνο.
Το αποτέλεσμα κάθε πολέμου στην ανθρωπότητα είναι η δημιουργία υπερβολικά μεγάλη έντασης και άγχους. Αυτές οι εντάσεις δημιουργούν συνθήκες ανισορροπίας και αυτές, με τη σειρά τους, επηρεάζουν όλες τις κατώτερες του ανθρώπου ζωές - τις στοιχειακές ζωές [βλ. ντέβα], οι οποίες προκαλούν αναστάτωση αλλά και ένταση που επηρεάζουν τα αντίστοιχα στοιχειακά και επιφέρουν ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες - πλημμύρες, ξηρασίες και τα λοιπά.

Ε: Ποια είναι η σωστή στάση ζωής για την αποφυγή του στρες και της έντασης, των αρνητικών συνθηκών που επηρεάζουν το κλίμα;
Α: Σε περιοχές επιρρεπείς  σε κυκλώνες να προσέχετε την ένταση και την έλλειψη ισορροπίας που έχουν σαν αποτέλεσμα τις ακραίες κλιματικές συνθήκες. Υπάρχουν περιοχές του πλανήτη  που είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμούς, για παράδειγμα, η Ιαπωνία και όλος ο Ειρηνικός. Εκεί, η φυσιολογική κίνηση των τεκτονικών πλακών διαστρεβλώνεται και ενισχύεται υπερβολικά από τις λανθασμένες σκέψεις της ανθρωπότητας.
Η ανθρωπότητα έχει την τάση να σκέφτεται μηχανιστικά. Αλλά ο κόσμος είναι μια μονάδα, ένα οργανικό έμβιο ον. Κάθε άτομο αυτού του όντος συνδέεται με όλα τα άλλα άτομα, έτσι πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο οργανικά (συλλογικά). Ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε σωστά σύμφωνα με τον Νόμο της Αιτίας και Αποτελέσματος είναι να ζήσουμε οργανικά. Πρέπει να κατανοήσουμε πως να ζούμε οργανικά [αποτελούμε τμήματα ενός οργανισμού] στον χώρο που ονομάζουμε πλανήτη Γη. Το κλειδί είναι η ακακία [Στμ: μεταφράζεται και ως αβλάβεια].

Ε: Άραγε, ο Μαϊτρέγια είναι γηραιότερος ή περισσότερο εξελιγμένος  από τον Δάσκαλο Ιησού και τον Βούδα η όλους εκείνους που είναι γνωστοί σαν Άγιοι;
A: O Μαϊτρέγια είναι ο Διδάσκαλος όλων των Δασκάλων. Οι Δάσκαλοι, οι οποίοι είναι οι μαθητές Του, έχουν την έκτη μύηση και είναι γνωστοί σαν Τσόχαν (Chohans). Ο Δάσκαλος Ιησούς είναι ένας από Αυτούς τους μαθητές και θα ήταν ο πρώτος που θα αναγνώριζε ότι ο Μαϊτρέγια είναι περισσότερο εξελιγμένος από Εκείνον. Και ο Μαϊτρέγια θα ήταν ο πρώτος που θα αναγνώριζε ότι ο Βούδας είναι πιο εξελιγμένος από Εκείνον, τον Μαϊτρέγια.  Έως σχετικά πρόσφατα, ήταν και οι δύο  στο ίδιο επίπεδο. Αλλά ο Βούδας έλαβε μια συμπαντική μύηση η οποία Τον κάνει ελαφρώς πιο εξελιγμένο. Όταν λέω τον Βούδα, δεν εννοώ τον Πρίγκηπα Γκαουτάμα που ήταν ένα όχημα για τον Βούδα.
Οι άνθρωποι πάντα αρέσκονται στο να κάνουν τέτοιες συγκρίσεις. Τί ενδιαφέρον έχετε να μάθετε κατά πόσο ο Μαϊτρέγια είναι περισσότερο ή λιγότερο εξελιγμένος από τον Βούδα η τον Δάσκαλο Ιησού; Και οι δυο Τους είναι τόσο απίστευτα ψηλά, τόσο μακριά από την ανθρωπότητα, ώστε αυτές οι συγκρίσεις είναι γελοίες – απλή θυμαπάτη!
[Στμ: πρβ. με Agni Yoga στίχος 314: "Κάποιοι θα ρωτήσουν: «Ποιος είναι σπουδαιότερος, ο Χριστός ή ο Βούδας;» Απαντήστε: «Είναι αδύνατο να μετρήσουμε τους μακρινούς κόσμους. Μπορούμε μόνο να εκστασιαστούμε από την ακτινοβολία τους.»"]

Άμστερνταμ, Ολλανδία, Σεπτέμβριος 2002

Ε: Μήπως ο Μαϊτρέγια θα εστιαστεί περισσότερο στις βασικές σχέσεις και στα πρακτικά ζητήματα όπως είναι η οικογένεια, η γειτονιά και τα λοιπά;
Α: Ναι, πράγματι. Ήδη το κάνει. Μέσα από τις εκδόσεις του περιοδικού Share International  δημοσιεύσαμε τις προτεραιότητες Του, τις σκέψεις Του για τις οικογενειακές σχέσεις, το κάρμα, κ.λ.π.
Είναι ένας πρακτικός άνθρωπος, που ασχολείται με πρακτικά προβλήματα, τα δικά μας προβλήματα. Οι  Δάσκαλοι, ξέρετε, δεν είναι μυστικιστές. Εμείς είμαστε μυστικιστές. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα και μυστικοποιούμε τα πάντα. Οι Δάσκαλοι είναι Γνώστες. Είναι Δάσκαλοι της Σοφίας. Η Σοφία είναι γνώση-συν-αγάπη. Η σοφία της ζωής είναι το μέλημα Τους, η πρακτική σοφία  της ζωής με ακακία (αβλάβεια) και ορθές ανθρώπινες σχέσεις. Θα ανακαλύψετε ότι ο Μαϊτρέγια είναι τόσο απλός που δεν μπορείτε να το φανταστείτε, τόσο ταπεινός που δεν μπορείτε να το διανοηθείτε. Είναι ένας Γίγαντας του Πνεύματος ο οποίος, όμως, δεν τριγυρίζει με τα μάτια Του στραμμένα ψηλά προς τον Θεό.  Δεν κάνει κάτι τέτοιο. Ασχολείται με τη ζωή και τις σχέσεις της ζωής – αυτό είναι το μέλημα Του.


Διαβάστε το άρθρο του Δασκάλου από το ίδιο τεύχος  | Άλλες ερωταπαντήσεις με τον Μπέντζαμιν Κρεμ

* * *