από το Δάσκαλο, μέσω του Mπέντζαμιν Kρεμ, 5 Σεπτεμβρίου 2009.
Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε σε μετάφραση μια επιλογή από τις ερωτοαπαντήσεις από το ίδιο τεύχος του Share International.
Μια μέρα του χειμώνα του 1875, η Έλενα Πέτροβνα Μπλαβάτσκυ, μία από τους ιδρυτές της Θεοσοφικής Εταιρίας, έδωσε ιερή υπόσχεση: να διαδώσει με κάθε μέσο στην διάθεσή της τις διδασκαλίες που έλαβε από ένα ικανό αριθμό από Δασκάλους της Στοάς των Ιμαλαΐων της Πνευματικής Ιεραρχίας του πλανήτη μας. Πιστή στον όρκο της, εργάσθηκε συστηματικά προκειμένου να πληροφορήσει τον κόσμο για αυτές τις διδασκαλίες. Τα βιβλία της, Η Μυστική Δοξασία, Ίσιδα Αποκαλυμμένη, και το Κλειδί της Θεοσοφίας, είναι μάρτυρες της ακατάβλητης θέλησης και της ακούραστης εργατικότητάς της, παρόλο που αντιμετώπιζε σοβαρή σωματική ασθένεια. Στο πέρασμα του χρόνου, αυτά τα πρωτογενή έργα έχουν πληροφορήσει κι έχουν εμπνεύσει πολλές χιλιάδες αληθινούς αναζητητές, κι ακόμη συνεχίζουν.
Γενικά, το κοινό υποδέχθηκε αυτές τις βαθιά διεισδυτικές απόψεις με έντονα αντιφατική στάση: σπάνια η εργασία και τα δώρα ενός σπουδαίου μύστη έχουν κακολογηθεί και γελοιοποιηθεί τόσο πολύ, ιδιαίτερα από τις θρησκευτικές και επιστημονικές ομάδες εκείνης της εποχής. Ακόμα και τώρα, έπειτα από περίπου εκατόν τριάντα πέντε χρόνια, συνήθως απορρίπτουν την Μπλαβάτσκυ ως εκμεταλλευόμενη τους αφελείς, ως μεταφυσικό διάμεσο* και ως 'ανέντιμη πλαστογράφο'. Τόσο σφοδρή και διαδεδομένη ήταν αυτή η μομφή ώστε ικανό στίγμα αυτής της αρνητικότητας ακόμη συνδέεται με το όνομά της. Και συνεπώς, με την Θεοσοφία την ίδια.
Η Μαντάμ Μπλαβάτσκυ ήταν μυημένη 4ου βαθμού, σχεδόν Δάσκαλος, ίση σε επίπεδο με το Μαθητή Ιησού και κοντά στο επίπεδο του μεγάλου Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πως είναι δυνατόν μια τέτοια Φιλόπονη Εργάτρια για το Καλό να έχει γίνει στόχος τέτοιας κακεντρέχειας; Ο Ιησούς ο ίδιος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως η άγνοια κι ο φόβος μπορούν να κυριαρχήσουν στις αντιλήψεις των ανθρώπων. Ακόμη κι όταν επιφωτιζόταν από τον Μαϊτρέγια τον Χριστό, ο Ιησούς υποβλήθηκε σε βασανιστήρια εξ αιτίας αυτών των χαρακτηριστικών των άμυαλων ανθρώπων τα οποία συνυπάρχουν μέσα τους ταυτόχρονα και τα δύο.
Σήμερα ο κόσμος αντιπαλεύει πολλά προβλήματα κι όπως είναι αναμενόμενο, προκύπτουν σχισματικές διαφωνίες στην εκτίμηση αυτών των προβλημάτων και στην εξεύρεση λύσεων για το ξεπέρασμά τους. Παντού οι άνδρες κι οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ποιότητες νου και εγκεφάλου, διαφορετική ευρύτητα αντιλήψεων κι έλλειψη προκαταλήψεων ή το αντίθετο, απέναντι σε νέες και πρωτόγνωρες ιδέες. Βρίσκονται επίσης σε διαφορετικά σημεία πάνω σε μια κλίμακα εξέλιξης, και για αυτούς που βρίσκονται στην αρχή της κλίμακας, το έργο κι οι βαθιές αντιλήψεις για τα πράγματα πολλών από εκείνους που βρίσκονται ψηλότερα στην κλίμακα, σημαίνουν ελάχιστα ή ουσιαστικά μηδέν. Έτσι ήταν πάντα.
Ωστόσο, από τώρα και στο εξής, αυτό το πανάρχαιο πρόβλημα θα αμβλυνθεί προς όφελος όλων. Η παρουσία του Μαϊτρέγια κι η αυξανόμενη σε μέλη ομάδα Του από Δασκάλους, θα διαποτίσει την ανθρωπότητα με πάρα πολύ μεγάλη και πραγματική ανακούφιση.
Πολλά από τα απλούστερα επίπεδα των Διδασκαλιών της Προαιώνιας Σοφίας θα τεθούν μπροστά από τον κόσμο ως ένα σύνολο, προσελκύοντας όλο και περισσότερους από τους απλούς ανθρώπους στην Θεοσοφία και στις διδασκαλίες της. Αυτό θα βοηθήσει να προετοιμασθούν πλήθη ανθρώπων προκειμένου να σταθούν μπροστά στον Μυσταγωγό και συνειδητά να εισέλθουν μέσα στο Φως.
Με αυτό τον τρόπο, πολλοί άνδρες και γυναίκες οι οποίοι θα αξιοποιήσουν αυτή την καινούργια κατάσταση, θα ωφεληθούν τα μέγιστα στο εξελικτικό τους ταξίδι. Η διαδικασία αυτή θα αρχίσει όταν ο Μαϊτρέγια βγει στο προσκήνιο. Καθώς οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε Αυτόν, όλο και περισσότερο θα ανακαλύπτουν μέσα τους μιαν όλο κι αυξανόμενη δίψα για την αλήθεια και λαχτάρα για σοφία και φως.
[Αυτό το άρθρο, μεταφρασμένο από το περιοδικό Share International του Οκτωβρίου του 2009 , είναι από ένα ανώτερο μέλος της Ιεραρχίας των Δασκάλων της Σοφίας. Το όνομά Του, γνωστό στους κύκλους του εσωτερισμού, δεν αποκαλύπτεται ακόμα. Ο Benjamin Creme, κύριος ομιλητής για την εμφάνιση του Μαϊτρέγια, βρίσκεται σε σταθερή τηλεπαθητική επαφή με Αυτόν τον Δάσκαλο, ο οποίος του υπαγόρευσε το άρθρο Του. ]