Προτεραιότητες | Περιβάλλον

Το περιβάλλον – τι μπορεί να παραβλέπουν οι επιστήμονες

Συνέντευξη του Μπέντζαμιν Κρεμ στον Μonte Leach


Μπορούμε ν' αποκαταστήσουμε το περιβάλλον; | Τεχνολογία του Φωτός | Ψυχρή πυρηνική σύντηξη | Υπόγειες πυρηνικές δοκιμές και σεισμοί | Επίδραση της ανθρωπότητας στα καιρικά πρότυπα
Ε. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πια πολύ αργά για ν' αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, ότι οι ελπίδες για ένα βιώσιμο, υγιές μέλλον είναι ελάχιστες. Συμφωνείτε μ' αυτή την άποψη ή πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για ν' αντιστρέψουμε αυτή την τάση;

Α. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα χρόνος. Αυτή δεν είναι μόνο δική μου γνώμη – που δεν θα ήταν καλύτερη από τη γνώμη οποιουδήποτε άλλου – αλλά είναι σίγουρα και γνώμη του Μαϊτρέγια ότι έχουμε το χρόνο ν' αντιστρέψουμε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Μετά από ένα επείγον πρόγραμμα βοήθειας για τα εκατομμύρια των πεινασμένων του κόσμου και τη θέση σ' εφαρμογή τής αρχής του μοιράσματος από κοινού των πόρων, θ' ακολουθήσει η διάσωση, η προστασία και η θεραπεία του περιβάλλοντος. Αυτό μας αφορά όλους: όλοι χρησιμοποιούμε το περιβάλλον.

Ο Μαϊτρέγια λέει ότι υπάρχουν δύο περιβάλλοντα, ένα εσωτερικό κι ένα εξωτερικό. Το εξωτερικό αντικατοπτρίζει το εσωτερικό. Αν το εσωτερικό περιβάλλον διαταραχτεί, διαταράσσεται επίσης και το εξωτερικό. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα. Επειδή είμαστε τόσο διαταραγμένοι στο εσωτερικό μας περιβάλλον, μη αναγνωρίζοντας ότι είμαστε πνευματικά όντα που συνδέονται το ένα με τ' άλλο, γι' αυτό βιάζουμε, λεηλατούμε και διαγουμίζουμε. Στρέφουμε την απληστία και την επιθετικότητά μας ο ένας εναντίον του άλλου μέσ' από πολέμους και κάθε λογής επιθετικές πράξεις, και δρέπουμε τις συνέπειές τους: τη βαθμιαία διάβρωση του ίδιου μας του περιβάλλοντος, αυτού που διατηρεί την ύπαρξη του είδους μας.

Αν δεν εγκύψουμε σ' αυτό το πρόβλημα, το ανθρώπινο βασίλειο και τα υποανθρώπινα βασίλεια αυτού του πλανήτη βαθμιαία θα χαθούν.

Ε. Πώς θ' αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση;

Α. Ευτυχώς, δεν είμαστε μόνοι μας. Ο Μαϊτρέγια, ο Παγκόσμιος Δάσκαλος, βρίσκεται στον κόσμο, ζώντας στο Λονδίνο από το 1977. Μια μεγάλη ομάδα από τους μαθητές Του, τους Δασκάλους της Σοφίας, βρίσκονται επίσης στον κόσμο. Είναι έτοιμοι να έρθουν στο προσκήνιο για να μας δείξουν τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να σταθεροποιήσουμε τον κόσμο. Οι πόροι του κόσμου πρέπει να μοιράζονται, να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το καλό του συνόλου της ανθρωπότητας και όχι, όπως τώρα, να γίνονται αντικείμενο κατάχρησης από τους λίγους.

Όταν εμείς στον αναπτυγμένο κόσμο αποδεχτούμε και θέσουμε σ' εφαρμογή την αρχή του μοιράσματος από κοινού των πόρων, θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε πιο ευτυχισμένοι και πιο πλούσιοι μ' έναν πιο απλό τρόπο ζωής. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε πιο απλά έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν.

Ε. Μήπως αυτό είναι το κλειδί, κατά τη γνώμη σας, για το καθάρισμα του περιβάλλοντος;

Α. Ναι, γιατί το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ο αναπτυγμένος κόσμος σφετερίζεται και σπαταλάει τους πόρους και καταστρέφει το περιβάλλον.

Ε. Μερικοί θα έλεγαν ότι μείζον πρόβλημα υπάρχει και στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου η τόση φτώχεια αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν χρήση και κατάχρηση των πόρων μόνο και μόνο για να επιζήσουν.

Α. Γι' αυτούς είναι φαύλος κύκλος.

Ε. Πράγματι. Αλλά πώς θα το αλλάξουμε αυτό;

Α. Εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες που αναγκάζουν τους ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο να κόβουν τα τροπικά τους δάση για να κερδίσουν συνάλλαγμα και να μπορέσουν ν' αγοράσουν τρόφιμα και άλλους πόρους από μας. Το όλο σύστημα χρειάζεται αναδιοργάνωση.

Όπως το αντιλαμβάνομαι, η αρχή του μοιράσματος από κοινού των πόρων θα εφαρμοστεί κάπως έτσι: στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών θα ιδρυθεί μια νέα οργάνωση· απ' όλα τα έθνη θα ζητηθεί να καταγράψουν όλους τους πόρους που έχουν και όλους τους πόρους που χρειάζονται – όλα όσα παράγουν και όλα όσα χρειάζεται να εισάγουν από άλλες χώρες. Έτσι, η 'πίτα' του κόσμου θα γίνει γνωστή. Από κάθε έθνος θα ζητηθεί να παραχωρήσει, ως καταπίστευμα υπέρ ολόκληρου του κόσμου, ό,τι του περισσεύει πέρα από κείνο που του χρειάζεται. Απ' αυτό το κοινό απόθεμα πλεονάσματος, θα ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων.

Μια πολύ προχωρημένη μορφή ανταλλαγής θ' αντικαταστήσει το τωρινό οικονομικό σύστημα. Αυτό θ' ανακουφίσει τους ανθρώπους του Τρίτου Κόσμου και δεν θα χρειάζεται πια να καταστρέφουν τους πόρους που όλος ο κόσμος τούς έχει ανάγκη για την ίδια τη ζωή. Τα δάση δεν μας χρειάζονται μόνο για να φτιάχνουμε ξύλινα γιαπωνέζικα πιρουνάκια. Χρειαζόμαστε τα δάση για την ανταλλαγή διοξειδίου του άνθρακος και οξυγόνου, ούτως ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε – κι εμείς και το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλληλεξάρτησή μας. Αυτό είναι το κλειδί. Είμαστε μια και μόνο ομάδα, μια ενιαία ανθρωπότητα, και πρέπει να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για το καλό όλων. Μέχρι τώρα, μας ήταν αδύνατον ακόμα και να το αναγνωρίσουμε αυτό, πόσο μάλλον να το αποδεχτούμε. Αλλά με τον Μαϊτρέγια να μας οδηγεί και να μας δείχνει πού θα μας έβγαζε ο τωρινός μας δρόμος – στην αυτοκαταστροφή –, θα γαλβανιστούμε να πάρουμε τα απαιτούμενα μέτρα.


Τεχνολογία του Φωτός


Ε. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι στον αναπτυγμένο κόσμο επιλέξουν έναν απλούστερο τρόπο ζωής, δε θα πάψουν να χρειάζονται πηγές ενέργειας, καθαρό νερό και καθαρό αέρα. Το περιβάλλον είναι τόσο μολυσμένο τώρα· έχουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και άλλα μείζονα προβλήματα. Πώς μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση;

Α. Οι Δάσκαλοι της Πνευματικής μας Ιεραρχίας, που έρχονται τώρα στον κόσμο μαζί με τον Μαϊτρέγια, έχουν την τεχνολογία για να εξουδετερωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ακόμα και οι συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας. Πρέπει βαθμιαία να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της πυρηνικής σχάσης για την παραγωγή ενέργειας.

Λέγοντάς το αυτό, δεν υποστηρίζω ούτε προτείνω να επιστρέψουμε στον παλιό καιρό – να ζει η ανθρωπότητα σε βουκολικές συνθήκες κ.ο.κ. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο τρόπο ζωής με ευημερία και ισορροπία και με όλη την τεχνολογία που είμαστε ικανοί να επινοήσουμε. Θα μας δοθούν οι κυανοτυπίες τεχνολογίας που τώρα ούτε να τη διανοηθούμε δεν μπορούμε. Θα σάστιζε το νου ακόμα και του πιο προχωρημένου επιστήμονα.

Ε. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε τον Μαϊτρέγια και τους Δασκάλους να μας δώσουν την τεχνολογία για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια και να πούμε: "Αφού Εκείνοι θα μας δώσουν την τεχνολογία για να καθαρίσουμε τον πλανήτη, εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα".

Α. Όταν θ' αποδεχτούμε την αρχή του μοιράσματος από κοινού των πόρων και όταν αυτή η αρχή θα έχει πραγματικά αρχίσει να εφαρμόζεται στον κόσμο, τότε μόνο θα μας δοθεί το δώρο των νέων τεχνολογιών. Δεν εννοώ ότι οι Δάσκαλοι θα μας δώσουν διάφορα όργανα και θα μας δείξουν πώς να τα χρησιμοποιούμε. Θα μας δώσουν τα μυστικά για το πώς να δημιουργήσουμε εμείς αυτή την τεχνολογία. Κατόπιν οι πιο προχωρημένοι επιστήμονές μας θα την αναπτύξουν.

Υπάρχει μια νέα τεχνολογία – η μέθοδος της ψυχρής πυρηνικής σύντηξης – που τώρα βρίσκεται στα σπάργανα. Θα 'λεγα ότι μέσα σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα, η ψυχρή σύντηξη θα παράγει ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που έχει ανάγκη ο κόσμος. Αλλά μετά απ' αυτήν, υπάρχει μια άλλη τεχνολογία που ο Μαϊτρέγια την αποκαλεί Τεχνολογία του Φωτός και η οποία θα μας προμηθεύει απεριόριστη ενέργεια για όλες τις ανάγκες μας.

Στα εργοστάσια όλη η δουλειά θα γίνεται από ρομπότ. Νομίζουμε ότι τα ρομπότ που φτιάχνουν αυτοκίνητα στα εργοστάσια σήμερα είναι πολύ προηγμένη τεχνολογία, αλλά σε σύγκριση με τα ρομπότ του μέλλοντος, αυτά δεν είναι παρά οι πρωτόγονες καταβολές αυτής της τεχνολογίας. Με τη σκέψη και μόνο θα δημιουργούμε τις μηχανές που θα παράγουν τα τεχνητά προϊόντα της καθημερινής μας ζωής. Αυτό θα δίνει στον άνθρωπο ελεύθερο χρόνο για ν' ασχολείται με την εξερεύνηση της ίδιας του της φύσης, με ψυχαγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες κ.ο.κ.

Θα δημιουργηθεί έτσι ένας εντελώς νέος και πολύ προηγμένος τεχνολογικός κόσμος, αλλά μόνο όταν θα βλέπουμε τους εαυτούς μας ως μια ενιαία ανθρωπότητα. Αν αυτή η τεχνολογία δινόταν τώρα, θα καταστρέφαμε τον κόσμο μ' αυτήν. Σχεδόν καταστρέψαμε τον κόσμο με τα πυρηνικά όπλα. Η πυρηνική σχάση είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος για να αντλούμε την ενέργεια που ενυπάρχει στα άτομα της ύλης.

Η ίδια αυτή ενέργεια εισρέει στη γη από τον ήλιο. Η Τεχνολογία του Φωτός θα χρησιμοποιεί ενέργεια απευθείας από τον ήλιο. Θα έχει ακόμα και ιατρικές εφαρμογές και, σε συνδυασμό με τον αναπτυσσόμενο γενετικό πειραματισμό μας, θα μας επιτρέπει να ξαναδημιουργούμε τα όργανα του σώματος όταν χρειάζεται.


Υπόγειες πυρηνικές δοκιμές


Ε. Θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σ' ένα άλλο επείγον θέμα – τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές. Έχετε πει άλλοτε ότι οι πυρηνικές δοκιμές έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον – και όχι μόνο το τοπικό περιβάλλον.

Α. Είναι αδύνατον να γίνει μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή χωρίς να προκληθεί ένας σεισμός – όχι κατ' ανάγκη στις γειτονικές περιοχές, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο. Από κάθε 30 μείζονες σεισμούς, οι 21 ή 22 περίπου ακολουθούν μια πυρηνική έκρηξη. Οι σεισμοί έχουν και άλλα αίτια, αλλά στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι αποτέλεσμα των υπόγειων πυρηνικών δοκιμών. Οι πυρηνικές δοκιμές δεν είναι αναγκαίες. Οι επιστήμονες που μετέχουν σ' αυτές προσπαθούν απλώς να κρατήσουν τις δουλειές τους με το να εκλεπτύνουν τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς των διαφόρων βομβών. Το προσωπικό συμφέρον προκαλεί αυτούς τους σεισμούς.

Ε. Και αυτό έχει καταστρεπτικές συνέπειες.

Α. Ναι. Όπως είπα, δεν μπορείς να προκαλέσεις μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη χωρίς να προξενήσεις ένα σεισμό. Επίσης, δεν μπορείς να προκαλέσεις μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη χωρίς να ξεχύσεις στην ατμόσφαιρα χιλιάδες τόνους σκόνης διαποτισμένης με πυρηνική ακτινοβολία, η οποία τελικά πέφτει μέσα στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τα υδάτινα αποθέματα του κόσμου. Παίρνουμε όλοι μας πυρηνική ακτινοβολία κάθε φορά που αναπνέουμε ή πίνουμε.

Ε. Θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι οι περισσότεροι επιστήμονες δεν βλέπουν τη σχέση των υπόγειων δοκιμών με τους σεισμούς.

Α. Δε βλέπουν τη σχέση, επειδή δεν θέλουν να τη δουν. Αλλά κάθε νοήμων άνθρωπος ξέρει ότι υπάρχει μια σχέση.

Ε. Μια άλλη σχέση που είναι άγνωστη στους περισσότερους ανθρώπους είναι η επίδραση των πράξεων της ανθρωπότητας, ακόμα και των σκέψεων της ανθρωπότητας, πάνω στα καιρικά φαινόμενα. Αυτό θα μπορούσε σε πολλούς να φανεί σα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Α. Αυτό είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί, αλλά είναι απόλυτα αληθινό. Ασκούμε πράγματι άμεση επίδραση πάνω στο περιβάλλον μας. Πολύ σύντομα, με τη διδασκαλία του Μαϊτρέγια και των Δασκάλων που έρχονται μαζί Του, η ανθρωπότητα θα κατανοήσει ότι αυτό που ονομάζουμε Θεό, αυτό που ονομάζουμε φύση, το περιβάλλον μας, και αυτό που ονομάζουμε ανθρωπότητα είναι ένα. Δεν υπάρχει χωρισμός ανάμεσά τους. Τα πάντα, σύμφωνα με τον Μαϊτρέγια, είναι αλληλένδετα. Κάθε άτομο της ύλης, κάθε σωματίδιο μέσα σε κάθε άτομο, συνδέεται με κάθε άλλο σωματίδιο σ' ολόκληρο το σύμπαν. Συνεπώς, ό,τι συμβαίνει σε μια άποψη της δημιουργίας έχει επίδραση πάνω σε κάποια άλλη. Η ανθρωπότητα είναι μέρος τού περιβάλλοντός της· το αποκαλούμε φύση. Οι καταστρεπτικές μορφές σκέψης της ανθρωπότητας δημιουργούν τις συνθήκες ανισορροπίας και έντασης στον κόσμο. Η ανισορροπία ανάμεσα στον αναπτυγμένο κόσμο και στον Τρίτο Κόσμο – η φτώχεια και ο πόνος που απορρέουν απ' αυτή την ανισορροπία – και συνεπώς οι μορφές σκέψης του πόνου, της αγωνίας και της καταστροφής, ξεχύνονται μέσα στη νοητική ζώνη του κόσμου. Επηρεάζουν τότε τα λεγόμενα "ντεβικά στοιχειακά", που έχουν ως έργο να ρυθμίζουν τα καιρικά πρότυπα του κόσμου.

Ε. Τι είναι τα ντεβικά στοιχειακά;

Α. Είναι στοιχειώδεις δυνάμεις που ρυθμίζουν και οργανώνουν τα πρότυπα της φύσης. Είναι ενεργειακές δυνάμεις και ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη σκέψη. Όταν οι σκέψεις μας τελούν σε ισορροπία, τότε και τα ντεβικά στοιχειακά είναι σε ισορροπία. Όταν οι σκέψεις μας είναι καταστρεπτικές και χαώδεις, όπως σήμερα, η ισορροπία των ντέβα ανατρέπεται. Αυτό έχει οδηγήσει στην πλήρη παραμόρφωση του καιρού στον κόσμο. Π.χ., βλέπουμε πλημμύρες, μείζονες σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων, καταρρακτώδεις βροχές σε τόπους όπου ώς τώρα αυτά ήταν άγνωστα, ανομβρία εκεί όπου κανονικά έχουν βροχές· βλέπουμε τυφώνες. Όλα αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν από τόσο παλιά όσο φτάνει η ιστορική μας μνήμη, αλλά σε ρυθμικά πρότυπα. Όλα αυτά δεν ισχύουν πια. Δεν υπάρχουν σταθερά καιρικά πρότυπα στον κόσμο σήμερα.

Όταν θ' αποκαταστήσουμε την ισορροπία με το να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της ισορροπίας – με το να συμβιώνουμε ειρηνικά, να μοιράσουμε όλοι μαζί τους πόρους του κόσμου, δημιουργώντας έτσι αρμονία στον κόσμο – οι ντέβα θα επανέλθουν στις προκαθορισμένες μορφές και τα πρότυπά τους και θα δημιουργήσουν ισορροπία και πάλι. Οι ντέβα ανταποκρίνονται απευθείας στην ανθρώπινη σκέψη.

Ε. Για να συνοψίσουμε, τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα είναι πολύ σοβαρά αλλά μπορούν να λυθούν.

Α. Μπορούν να λυθούν και θα λυθούν. Μάλλον μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, τούτος ο πλανήτης θα διασωθεί.

* * *