Προτεραιότητες | Υγεία και θεραπεία

Διασφαλίζοντας την περίθαλψη ως πανανθρώπινο δικαίωμα


Συνέντευξη του Μπέντζαμιν Κρεμ στον Μonte Leach
Οι νέες προτεραιότητες Yγεία και πόλεις Σωστή τροφή AIDS Ταύτιση με τον αληθινό Εαυτό Θεραπευτικές πηγές Ο θάνατος δεν είναι το τέλος Νέες θεραπευτικές τεχνικές Υγεία και θεραπευτική στο μέλλον
Ε. Η ιατρική περίθαλψη είναι σίγουρα ένα από τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Και όμως στον αναπτυγμένο κόσμο το κόστος της περίθαλψης έχει φτάσει στα ύψη, με πιο εντυπωσιακή ίσως την περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η επαρκής ιατρική περίθαλψη είναι οικονομικά απρόσιτη για εκατομμύρια ανθρώπους. Σ' ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις και στην πιο στοιχειώδη περίθαλψη. Πώς μπορούμε ν' αρχίσουμε να εξασφαλίζουμε την περίθαλψη σε όλους, ως πανανθρώπινο δικαίωμα;

Α. Αυτό προϋποθέτει την αναδιάρθρωση της κοινωνίας μας, και ιδίως των οικονομικών θεσμών μας. Ζούμε σήμερα σ' έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις δυνάμεις της αγοράς, και η παροχή περίθαλψης σ' εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα. Οι άνθρωποι που είναι αποδέκτες περίθαλψης δεν θεωρείται ότι προσφέρουν σπουδαία οφέλη στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, η υγεία έχει χαμηλή προτεραιότητα στα μάτια των περισσότερων κυβερνήσεων τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η λύση θα έρθει ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του τωρινού οικονομικού συστήματος, που τώρα είναι στα τελευταία του. Ο Παγκόσμιος Δάσκαλος, ο Κύριος Μαϊτρέγια, έχει πει ότι το οικονομικό μας σύστημα είναι μια σαπουνόφουσκα έτοιμη να εκραγεί. Το ιαπωνικό χρηματιστήριο, λέει, θα πέσει κατακόρυφα και η κατάρρευσή του θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις απ' άκρη σ' άκρη του κόσμου.

Αυτό θα φέρει στην ανθρωπότητα μια νέα αίσθηση της πραγματικότητας, και οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων θ' αλλάξουν. Οι νέες προτεραιότητες θα είναι η εξασφάλιση επαρκούς τροφής, στέγης, περίθαλψης και παιδείας για όλους τους ανθρώπους, ως πανανθρώπινο δικαίωμα. Οι πόροι που απαιτούνται γι' αυτό θα προέλθουν από μια οικονομική αναδιάρθρωση και την αλλαγή του προορισμού των αμέτρητων δισεκατομμυρίων που ξοδεύονται κάθε χρόνο για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Αυτά τα τέσσερα βασικά πράγματα – επαρκή τροφή, στέγη, περίθαλψη και παιδεία – δεν είναι υπερβολικό να τα ζητήσει οποιοσδήποτε άνθρωπος, και όμως δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου αυτά να διασφαλίζονται ως δικαίωμα όλων. Όταν αυτά θα εξασφαλίζονται σε όλους, λέει ο Μαϊτρέγια, η ζωή της ανθρωπότητας θα μεταμορφωθεί.

Ε. Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε μια νέα προσέγγιση στην υγεία;

Α. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν με πολύ περιορισμένη υγεία και είναι σχετικά μη-υγιείς. Για εκείνους που ζουν στα πυκνοκατοικημένα κέντρα των πόλεων, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Σ' όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, με τη βιομηχανική του επανάσταση, οι πόλεις μεγάλωσαν και μαζί τους αναπτύχθηκαν και όλες οι αρρώστιες που βγήκαν στην επιφάνεια εκείνη την εποχή. Πολλές από τις αρρώστιες εκείνες νικήθηκαν σιγά-σιγά, καθώς στον αναπτυγμένο κόσμο οι άνθρωποι έφυγαν από τα κέντρα των πόλεων και πήγαν να ζήσουν σε πιο υγιεινά προάστια, με δέντρα, ήλιο και ξεκούραστο περιβάλλον. Η νοσηρότητα μειώθηκε θεαματικά στις τάξεις των οικονομικά πιο εύρωστων ομάδων. Αλλά εξακολουθεί να επικρατεί ανάμεσα στους φτωχούς που ζουν στα κέντρα των πόλεων.

Αν μέσα σε περιορισμένο χώρο βάλεις πολλά ποντίκια μαζί, τα ποντίκια τρελαίνονται κι αρχίζουν ν' αλληλοεξοντώνονται. Σ' ένα λιγότερο περιορισμένο περιβάλλον, ο ίδιος αριθμός ποντικιών ζει με απόλυτη αρμονία. Με τον ίδιο τρόπο, πάρα πολλά από τα κοινωνικά δεινά, τη βία και τη δυσαρμονία που μαστίζουν τα πυκνοκατοικημένα κέντρα των πόλεων οφείλονται στον υπερπληθυσμό. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν 10 ή και 12 μαζί σ' ένα δωμάτιο. Αυτό δεν είναι υπόθεση του παρελθόντος παρά μόνο για τις πιο αναπτυγμένες περιοχές του αναπτυγμένου κόσμου. Σ' ολόκληρο τον υπανάπτυκτο κόσμο και σε πολλά μέρη του αναπτυγμένου κόσμου, ιδιαίτερα στις φτωχές περιοχές του κέντρου των πόλεων, ο υπερπληθυσμός είναι ο κανόνας. Η κακή υγεία είναι το φυσικό επακόλουθο. Αυτά είναι προβλήματα στα οποία πρέπει να εγκύψουμε και να τα επιλύσουμε.

Ε. Αναφέρατε την επαρκή τροφή ως μια προτεραιότητα. Αν αυτό γινόταν, δεν θα ήταν ταυτόχρονα και παράγοντας καλύτερης υγείας;

Α. Πράγματι. Ένα από τα προβλήματα σήμερα είναι ότι ακόμα και άνθρωποι που έχουν αρκετές ποσότητες τροφής να φάνε εξακολουθούν να μην είναι υγιείς, επειδή η ίδια η τροφή έχει χάσει τη φυσική της θρεπτική αξία. Με τη χρήση χημικών λιπασμάτων έχουμε αλλοιώσει αυτό τούτο το έδαφος όπου παράγεται η τροφή.

Σημασία δεν έχει η ποσότητα της τροφής· εκείνο που μας κρατάει υγιείς και μας προστατεύει από τις αρρώστιες είναι η βιταμινική ενέργεια που περιέχει η τροφή. Όσα συμπληρώματα βιταμινών κι αν παίρνουμε, δεν μπορούν ν' αναπληρώσουν αυτή την ενέργεια που έρχεται κατευθείαν από τον ήλιο. Όταν η τροφή έχει αλλοιωθεί με μεθόδους χημικής καλλιέργειας, ο όγκος της τροφής που τρώμε δεν έχει παρά ελάχιστη ή και καμιά θρεπτική αξία για το σώμα.

Η επιστροφή σε πιο παραδοσιακές, βιολογικές μεθόδους γεωργίας θ' αποκαταστήσει τη ζωτικότητα της τροφής.

Ε. Το ΑΙDS είναι μια από τις πιο φοβερές αρρώστιες που έχει ν' αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σήμερα. Τι προξενεί το ΑΙDS, από τη δική σας σκοπιά, και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Θ' αναπτύξουμε άραγε ένα εμβόλιο κατά του ΑΙDS;

Α. Όπως εγώ αντιλαμβάνομαι τις πληροφορίες που μου έχουν δοθεί, ο ιός του ΑΙDS αναπτύχθηκε αρχικά σε πολύ λίγους ανθρώπους, οι οποίοι, έχοντας κάποιο είδος σεξουαλικής έμμονης ιδέας, μετέθεσαν τη σεξουαλική δραστηριότητα από το φυσικό (δηλαδή το σωματικό) επίπεδο, όπου είναι φυσιολογική, στο νοητικό επίπεδο, όπου δεν είναι φυσιολογική. Αυτή η μετάθεση στο νοητικό επίπεδο αύξησε κατά πολύ την ένταση αυτής της έμμονης ιδέας, και το αποτέλεσμα πάνω στο φυσικό σώμα αυτών των λίγων ατόμων ήταν η επιδείνωση του συστήματος στήριξης της ζωής· το ανοσοποιητικό τους σύστημα υπέστη σοβαρή βλάβη. Αυτή η βλάβη δημιούργησε τον ιό που είναι γνωστός ως ΗΙV. Αλλά αυτό συνέβη μόνο σ' ένα μικρό αριθμό ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι ότι ο ιός είναι απίστευτα μεταδοτικός. Μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα μέσ' από όλα τα υγρά του σώματος.

Οι πληροφορίες μου είναι ότι, στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, θ' αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα θέτει την αρρώστια υπό έλεγχο· δεν θα τη θεραπεύει με την απόλυτη έννοια, αλλά θα τη θέτει υπό έλεγχο και θα επιφέρει βελτίωση στις συνέπειές της.

Η πιο μακροπρόθεσμη ίαση εξαρτάται, απ' ό,τι έχω καταλάβει, από μια μεταμόρφωση στη σκέψη της ανθρωπότητας, μια ικανότητα να αναγνωρίζουμε μέσα μας το αληθινό μας φως και να έχουμε συνείδηση του εαυτού μας ως αυτού που ο Μαϊτρέγια αποκαλεί "Εαυτό" ή "Θεό".

Αντί να ταυτιζόμαστε με το Θεό ή τον Εαυτό, ταυτιζόμαστε με τα οχήματα, τους "ναούς" του Εαυτού, όπως τα λέει ο Μαϊτρέγια—το φυσικό σώμα, το συναισθηματικό σώμα και το νοητικό σώμα. Αυτά νομίζουμε ότι είναι ο Εαυτός μας, ενώ δεν είναι. Αυτά είναι απλώς οχήματα που ο Εαυτός τα χρησιμοποιεί για να βιώνει τη ζωή σ' αυτό το επίπεδο.

Αν ταυτίζουμε τον εαυτό μας με το σώμα, υποφέρουμε τα δεινά και τους περιορισμούς του σώματος· αν ταυτιζόμαστε με τα συναισθήματα ή με το νου, αρρωσταίνουμε συναισθηματικά και διανοητικά.

Αν, μέσ' από τη διδασκαλία του Μαϊτρέγια, μπορέσουμε να ταυτιστούμε με τον Εαυτό που βρίσκεται πίσω απ' αυτά τα οχήματα, τότε η ενέργεια του Εαυτού μπορεί να κατακλύσει τα οχήματα με το φως της και να θεραπεύσει το ΑΙDS και κάθε άλλη αρρώστια. Καμιά αρρώστια δεν μπορεί ν' αντισταθεί στην εισροή αυτής της ενέργειας από τον Εαυτό. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι τώρα, μαθαίνοντας και κάνοντας διάφορες μορφές διαλογισμού, αρχίζουν να αυτοθεραπεύονται από το ΑΙDS.

Ο Μαϊτρέγια δημιουργεί επίσης ένα δίκτυο από πηγές ή πηγάδια "θαυματουργού νερού" σε διάφορα μέρη του κόσμου. Π.χ., στο Τλακότε, δυο ώρες με τ' αυτοκίνητο από την Πόλη του Μεξικού, ένας ιδιοκτήτης ράντσου ανακάλυψε μια υπόγεια πηγή που τα νερά της λέγεται ότι έχουν θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Πολλές χιλιάδες επισκέπτες της πηγής υποστηρίζουν ότι θεραπεύτηκαν από κάθε λογής αρρώστιες.

Μια άλλη πηγή έχει ανακαλυφθεί κοντά στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, όπου μέχρι και 20.000 άνθρωποι πηγαίνουν κάθε μέρα για να πάρουν νερό από ένα πηγάδι που ήταν εντελώς ξερό και ξαφνικά γέμισε μ' αυτό το θεραπευτικό νερό. Ένα παρόμοιο φαινόμενο ανακαλύφθηκε στο Νορντενάου, γύρω στα 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Ντίσελντορφ, στη Γερμανία. Υπάρχουν τέτοια ρεύματα νερού σε πολλά μέρη του κόσμου και ο Μαϊτρέγια θα συνεχίσει να τα παράγει. Αυτά θα συμβάλουν τεράστια στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας στο πολύ άμεσο μέλλον.

Ε. Ένα θέμα σχετικό με το όλο ζήτημα της υγείας είναι το θέμα του θανάτου. Πολλοί από μας φοβούνται την προοπτική του θανάτου. Πώς μπορούμε ν' αναπτύξουμε μια νέα αντίληψη και στάση απέναντι στο θάνατο, που να είναι πιο θετική και να μη μας προκαλεί τόσο φόβο;

Α. Με μια βαθμιαία πορεία συνειδητοποίησης ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος. Αυτή η συνειδητοποίηση θα εξαπλωθεί σιγά-σιγά, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι θ' αρχίσουν να τη βιώνουν, και αυτό συμβαίνει ήδη. Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει περιθανάτιες εμπειρίες (near-death experiences) και υπάρχουν τώρα πολλά βιβλία σχετικά μ' αυτές. Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει αναδρομή, κάτω από ύπνωση, στις εμπειρίες της ζωής τους, φτάνοντας μέχρι τον προηγούμενο θάνατό τους και πέρα απ' αυτόν, σε προηγούμενες ζωές. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό αποδεικνύει τη διδασκαλία της επανενσάρκωσης (για την οποία εγώ προσωπικά δεν έχω καμιά αμφιβολία), αλλά σίγουρα αποδεικνύει τη συνέχιση της συνείδησης μετά το θάνατο. Όταν αυτή η γνώση θα είναι αρκετά διαδεδομένη, θ' αναγνωρίζεται ως έγκυρη και οι άνθρωποι θα χάσουν σιγά-σιγά το φόβο τους για το θάνατο.

Ε. Ποιες καινούργιες θεραπευτικές τεχνικές μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε στο μέλλον;

Α. Ο Μαϊτρέγια έχει μιλήσει για μια νέα τεχνολογία που την ονομάζει "Τεχνολογία του Φωτός" και η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια που έρχεται κατευθείαν από τον ήλιο. Αυτή θα μας δώσει ενέργεια για την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας—για τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη θέρμανση—αλλά και για θεραπευτική χρήση. Για τη θεραπεία μάλιστα ο Μαϊτρέγια λέει ότι η πρόοδος της τωρινής μας γενετικής βιοτεχνολογίας θα καταστήσει δυνατή την ανάπλαση των οργάνων του σώματος. Αντί να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο και να μας αφαιρούν ένα όργανο ή να μας κάνουν μεταμόσχευση οργάνου, το όργανο θα αναπλάθεται με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Αυτό θα προαγάγει σε τεράστιο βαθμό την υγεία της ανθρωπότητας.

Ε. Μήπως στο μέλλον θα υπάρχει όλο και περισσότερη συνεργασία ανάμεσα σε θεραπευτές που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους θεραπείας;

Α. Πράγματι, ναι. Η εξειδίκευση έχει αποφέρει τεράστιες προόδους σε ορισμένους τομείς, αλλά ο ειδικός σ' έναν τομέα μπορεί να είναι εντελώς αδαής σε άλλους. Στο μέλλον, ομάδες από τεχνικούς—γιατρούς, συμβούλους, ειδικούς, θεραπευτές κάθε είδους—θα συνεργάζονται όλοι μαζί. Μπορεί να έχουμε, λ.χ., ένα χειρουργό που θα συνεργάζεται μ' έναν ομοιοπαθητικό κι ένα βελονιστή, καθώς και με κάποιον που θα μπορούσε να ονομαστεί θεραπευτής μέσω της πίστης, και με κάποιον άλλον που θα ειδικεύεται στα "τσάκρα" (chakra), τα ενεργειακά κέντρα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης που υπάρχουν στο αιθερικό φυσικό επίπεδο.

Η υγεία του φυσικού σώματος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη σωστή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τη σωστή ενεργειακή ισορροπία των τσάκρα.

Οι επιστήμονες είναι έτοιμοι ν' ανακαλύψουν την ύπαρξη των αιθερικών επιπέδων της ύλης. Η ανακάλυψη αυτών των λεπτότερων επιπέδων θα μας επιτρέψει να εφαρμόζουμε κάθε λογής θεραπευτικές τεχνικές που δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σήμερα.

Ε. Μήπως έχετε κάποια άλλα σχόλια που θα θέλατε να κάνετε γενικά για την υγεία και τη θεραπευτική, και τι μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα δούμε στην εποχή που έρχεται;

Α. Το στρες, το άγχος που υπάρχει στον κόσμο σήμερα είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού και του φόβου—του φόβου της αποτυχίας, της αρρώστιας, του θανάτου, του πολέμου, των συμφορών και της οικονομικής αναστάτωσης. Η πίεση που υφίσταται η ανθρωπότητα εξαιτίας αυτών των φόβων οδηγεί αναπόφευκτα σε ψυχοσωματικές αρρώστιες. Η θεραπεία βρίσκεται στην αποκατάσταση της ισορροπίας. Όταν δημιουργήσουμε ισορροπία στη ζωή μας μέσα από την αναδιάρθρωση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μας δομών, θα διαπιστώσουμε ότι η υγεία της ανθρωπότητας θα βελτιωθεί θεαματικά. Δεν θα χρειάζεται πια να δαπανούμε τεράστια χρηματικά ποσά για να διατηρούμε την υγεία μας. Η πρόληψη θα γίνει ο κανόνας. Η πρόληψη της αρρώστιας είναι συνήθως πιο εύκολη από τη θεραπεία της.

* * *