Διδασκαλίες της Προαιώνιας Σοφίας: Η εξελικτική πορεία: Α Β Γ

Η εξελικτική πορεία

Ερωτήσεις και απαντήσεις με τον Μπέντζαμιν Κρεμ


E. Θα πετύχουμε ποτέ τον τελικό στόχο της τέλειας ταύτισης με τη Θεότητα ή μήπως οι κύκλοι αυτοί θα συνεχίζονται αιώνια;

A. Το στόχο τον πετυχαίνει ο καθένας μας ατομικά. Αργά ή γρήγορα, κάθε άνθρωπος θα πετύχει αυτή την ταύτιση με τη Θεότητα. Αυτό που ρωτάτε στην πραγματικότητα είναι: "Ποιο είναι το τελικό Σχέδιο;" Λοιπόν, το τελικό Σχέδιο υπάρχει στο Νου του ίδιου του Λόγου και ώς τώρα μπορούμε μόνο να διαισθανθούμε ένα απειροελάχιστο μέρος του, εκείνο το μέρος που αποκαλύπτεται από τους Φανερωτές του Σχεδίου, που είναι ο Βούδας και ο Χριστός, οι μεγάλοι Δάσκαλοι που μας έδειξαν ποιο είναι το Σχέδιο, ποια είναι η Θέληση του Θεού για μας. Θα 'λεγα ότι τελικά τούτος ο πλανήτης θα τελειοποιηθεί· ότι υπάρχει κακό στον πλανήτη γιατί ο ίδιος ο πλανήτης δεν είναι απόλυτα τέλειος, δεν είναι τέλειος από κάθε άποψη τού Είναι Του· δε βρίσκεται σε απόλυτη ενότητα με τον Ηλιακό Λόγο—που και ο Ίδιος άλλωστε δεν είναι τέλειος.
Υπάρχει ιεράρχηση απ' άκρη σ' άκρη του σύμπαντος. Σε σύγκριση με το Σείριο, για παράδειγμα, το ηλιακό μας σύστημα είναι ένας νεόφυτος, ένα ελάχιστα εξελιγμένο σύστημα. Σε σύγκριση μ' έναν πλανήτη όπως η Αφροδίτη, ο πλανήτης μας είναι ελάχιστα εξελιγμένος. Με τον ίδιο τρόπο, εμείς, σε σύγκριση με τους Δασκάλους, είμαστε πολύ πίσω, αλλά σε σύγκριση με τον αρχέγονο άνθρωπο-ζώο είμαστε πάρα πολύ προχωρημένοι. Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας είναι τώρα έτοιμοι να κάνουν ένα μεγάλο βήμα που θα τους φέρει στο πνευματικό βασίλειο. Αυτό σημαίνει μια τεράστια διεύρυνση της συνείδησης για την ανθρωπότητα ως σύνολο.

E. Τότε, λοιπόν, λέτε ότι η εξέλιξη του ανθρώπου μπορεί με κάποιο τρόπο να συμβάλει στην εξέλιξη του πλανήτη;

A. Α, βέβαια—αναπόφευκτα. Συμβάλλει οπωσδήποτε, κατ' ανάγκη, αφού αυτός είναι ο ρόλος της.

E. Ποιος θα είναι ο τελικός στόχος του πλανήτη μας, ο στόχος της εξέλιξής του;

A. Μια μέρα θα γνωρίσουμε το Θεό. Θα γνωρίσουμε το Θεό αληθινά, όταν θα έχουμε υψωθεί, με την απόκρυφη έννοια της λέξης, μέσ' από τη μυητική πορεία και με τη βοήθεια του Χριστού και των Δασκάλων. Τούτος ο πλανήτης θα λάμψει στους ουρανούς σαν πολύτιμο πετράδι και θ' αρχίσει ν' ακτινοβολεί ένα ορισμένο είδος ενέργειας, μια ιδιαίτερη ακτίνα στην καθαρή της μορφή. Ο πλανήτης τούτος, όπως όλοι οι πλανήτες, διέπεται από μια ορισμένη ακτίνα, και απορροφά και ακτινοβολεί ενέργειες. Αλλά, αναπόφευκτα προς το παρόν, αφού δεν είναι τέλειος, αφού δεν είναι καν ιερός πλανήτης, το φως που εκπέμπει είναι άτονο, αμυδρό. Η ένταση των ακτίνων είναι σχετικά χαμηλή. Η ποιότητα του χρώματος δεν είναι ατόφια, καθαρή. Κάποια μέρα, με τη μεσολάβηση του ανθρώπου, τούτος ο πλανήτης θα λάμψει σα διαμάντι. Αυτός είναι ο τελικός σκοπός τούτου του πλανήτη—να λάμπει στους ουρανούς με την απόλυτα καθαρή μορφή του, ακτινοβολώντας την ιδιαίτερη ακτίνα του με τέλεια καθαρότητα.

* * *